Mucize Bitki Kenevir ve Şaşırtıcı Kullanım Alanları
Bir dönem Türkiye - ABD ilişkilerini dahi etkileyen kenevir, ilaç, teknoloji ve hatta kozmetikte bile kullanılıyor. Bazı bitkilerle gündelik ihtiyaçlarımızı karşılasak da hiç biri kenevir kadar geniş kullanım alanına sahip değil.
Kenevir kaliteli yapısıyla yıllardır Dünya ekonomisinde önemli bir noktada duruyor. Bilim adamları tarafından "Mucize Bitki" olarak lanse ediliyor.
Özellikle 1960'lı yıllara kadar binlerce çiftçi geçimini kenevir ile sağlıyordu. Türkiye ise bu özel bitkinin üretimini denetim altında tutuyordu. Kenevir ekonomik, siyasi ve teknolojik açıdan Türkiye için çok önemliydi.
Türkiye ile ABD'nin arası kenevir yüzünden sık sık açılıyordu. Şuanda yalnızca 19 şehirde ruhsatlı ve izinli olarak uyuşturucu etken maddesi içermeyen ticari amaçlı kenevir üretimi yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı kenevir üretiminin arttırılmasına yönelik açıklamalarının ardından tekrar konuşulmaya başlayan bu mucize bitkinin şaşırtan kullanım alanları:
-
Enerji depolama(Batarya, pil)
Mevcut bataryaların maliyetinin 1000'de 1'ine kenevirle batarya üretilebiliyor. Günümüzde en çok konuşulan lityum iyon bataryaların çevreye verdiği zararı da vermiyor. Doğal enerji depolamak için günümüzün önde gelen alternatiflerinden birisi.
-
Süt
Evet, süt! Kenevir tohumundan sütte üretiliyor. Üstelik çeyrek litresi(250ml) yetişkin insanın günlük folik asit, demir, A, E, D ve B12 vitaminlerini karşılıyor.
-
Katı yağ
Kenevir tohumlarından üretimi oldukça kolay olan katı yağ ayrıca magnezyum ve protein açısından zengin. Aynı zamanda diyet dostu.
-
Un
Kenevir unu, özellikle çölyak hastası ve glutene duyarlı kişiler tarafından kullanılıyor. Oldukça yoğun olan kenevir unu diğer unlarla karıştırmadan kullanılmayacak kadar yoğun. Kenevir unu besleyici niteliğiyle de ön plana çıkıyor.
-
Çikolata
Evet hepimizin o çok sevdiği çikolata üretiminde gene kenevir tohumu kullanılabilir. Normal çikolatalara nazaran daha az kaloriye sahip oluyor. Ve üreticilerde kenevir tohumu kullanılarak üretilen çikolatayı daha az masrafla paketliyor.
-
Peynir
Faydalarıyla nam salan peynir türü tofu, soyadan üretilen özel bir peynir. Soyadan kaçınmak isteyenler, kenevirden üretilen tofu peynirini deneyebilir.
-
Ayakkabı
Kenevir bir çok tekstil alanında kullanılıyor. Neden ayakkabıda kullanılmasın? Hafif, hava alabilir ve rahat ayakkabılar sıcak havalarda can kurtarır.
-
Şampuan
Kenevir yağıyla üretilen şampuan ile saç dökülmesine karşı önlem alınabilir. İçerdiği zengin omega-3, omega-6 ve E vitamini sayesinde saçlarımız için oldukça faydalı.
-
Gemi yelkeni
Oldukça dayanıklı ve güçlü olan kenevirden üretilen kumaşlar eski denizcilerin kullandıkları gemilerde yelken olarak kullanılıyordu.
-
Hayvan gıdaları
Kenevir kullanılarak üretilen özel hayvan gıdaları, hayvanların bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve oldukça besleyici.
-
Çocuk bezi
Kenevir bezleri anti-mikrobiyal yapıya sahiptir. Ayrıca yumuşak ve rahat yapısıyla bebekler için kullanışlı oluyorlar.
-
Kağıt
Kenevir ile üretilen kağıt 1883'e kadar tüm Dünya'da üretilen kağıdın %75-90'ını oluşturuyordu. Kenevir kağıdı, mevcut kağıtlara göre çok daha sağlam ve tekrar kullanılabilir. Aynı zamanda koca bir ormandan elde edilecek kağıt, küçük bir kenevir tarlasından üretilebiliyor.
-
Kot kumaşı
Su geçirmez özellikte bile üretilen kenevirden kot kumaşı günümüz kot üreticilerinin pek işine gelmiyor. Çünkü kenevirden üretilen kotu yıllarca eskimeden giyebilirsiniz.
-
Plastik
Sıradan plastiğe nazaran %100 geri dönüştürülebilir olan kenevir plastiği ortalama 2,5 kat daha dayanıklı ve 5 kat daha sert. Tabii ki daha da sağlıklı.
-
Kozmetik
Zengin içeriğiyle dikkat çeken kenevir yağı A, C, E vitaminlerinin yanında aminoasit açısından da zengin. Aynı zamanda antioksidan özelliğiyle de dikkat çekiyor. Cilt sağlığı için oldukça yararlı olan kenevir yağı, yaşlanma karşıtı ürünlerin önemli bir parçası.
-
Sunta
Sunta tahta parçalarının sıkıştırılmasıyla elde edilir. Kenevir suntası su geçirmez, daha hafif ve dayanıklıdır.
-
Halı
Kenevirden üretilen halı içerisinde bakteri birikmiyor ve hiç bir kimyasal katkı madde kullanımı gerektirmiyor. %100 geri dönüştürülebilir olan kenevir halıları aynı zamanda tamamen doğal.
-
Zirai Koruyucular
Zirai alanla uğraşanlar, yabani bitkilerin ve böceklenmenin ne demek olduğunu iyi bilirler. Kenevir köklerinden ele edilen özel "malç" yüzeye atıldığında toprağın verimliliğini arttırıyor. Bitkiler için doğal ısı yalıtımı sağlanıyor, yüzey ıslaklığı istenilen düzeyde tutulabiliyor.
-
Mürekkep
Kenevir yağının en şaşırtıcı kullanım alanlarından birisi de mürekkep olarak kullanılabiliyor olması. Zira üretimi son derece ucuz ve kolay olan kenevir mürekkepleri, geleneksel ve toksik madde içeren mürekkeplere nazaran daha sağlıklı oluyor. Ayrıca son derece hızlı kuruyorlar.
-
Yakıt
Kenevir, yapısı itibariyle doğanın en verimli biyo-yakıt kaynaklarından birisi olarak göze çarpıyor. Bitkiden hem biyodizel hem de yanıcı olan ethanol ve methanol cinsinde iki tip alkol üretilebiliyor.
Kaynak: Webtekno