Bitki Yetiştirme Lambası Nasıl Seçilir? - EvdeBitkiCom

Bitki Yetiştirme Lambası Nasıl Seçilir?

Bitki yetiştirme lambamızın özelliklerini ve avantajlarını keşfedin

bitki yetiştirme sistemi

Mevcut birçok ışık ve sistem türü ile hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu bulmak çok zor olabilir. İşte özellikleri ve sağladıkları faydalar da dahil olmak üzere, bitki yetiştirme ışığımız için bir rehber.

Büyüme Işığı Seçerken Dikkate Alınması Gereken Faktörler

Kendinize bu soruları sormak en iyi seçimi yapmanıza yardımcı olabilir.

  • Ne tür bitkiler yetiştireceksiniz?
  • Yıl boyunca büyüyecek misiniz yoksa ilkbaharda tohumlara başlayacak mısınız?
  • Bitkiler ne kadar uzun olacak?
  • Işığı nereye koyacaksınız - yaşam alanınıza veya bodrumda mı?
  • Işık hareketli olmalı mı (örneğin tekerleklerde)?

Bitki Yetiştirme İçin Aydınlatma Temelleri

Tüm yeşil bitkiler fotosentez yapmak için ışığa ihtiyaç duyarlar, bu sırada özel hücreler ışıkta bulunan enerjiyi şekere dönüştürür. Süreçte, bitkiler oksijen verir.

Bitkiler, dracaena gibi bitkiler daha az ışığa ihtiyaç duyarken domates gibi meyveli bitkiler daha fazla ışığa ihtiyaç duyar.

Fideler çok parlak ışık gerektirir ve yeterince almadıkları zaman zayıf ve uzun bacaklı olurlar. Çoğu durumda, en güneşli pencere bile, özellikle kışın ihtiyaç duydukları ışığın yoğunluğunu veya süresini sağlamaz.

Aydınlatma Terimleri

Yoğunluk(PAR), ışık kaynağından belirli bir mesafede bir yüzeye ulaşan ışık miktarını tanımlar. Örneğin, bir yüzeyden 20 cm yüksek parlaklıkta bir ampul, yüzeyden 5 cm daha sönük bir ampulle aynı ışık yoğunluğunu sağlayabilir.

Süre, bir bitkinin 24 saatlik bir sürede aldığı ışık saatlerini tanımlar. Işıkları açıp kapatarak veya daha kolay bir şekilde programlanabilir bir zamanlayıcı ile kontrol edebiliriz.

Renk(dalga boyu - nm), ışığın görsel görünümünü tanımlar. Bitki yetiştirme lambamız  tam spektrum ışık sağlar. Kullanılan ışık bitkilerinin çoğu spektrumun mavi ("serin") ve kırmızı ("sıcak") uçlarından; küçük sarı ve yeşil ışık kullanırlar. Mavi ışık bitkisel büyümeyi (yeşillik ve kökler) uyarırken kırmızı ışık bitkileri çiçek ve meyve üretmeye teşvik eder. Bkz: Bitki Yetiştirme Lambası Ne Renk Olmalı?

LED veya Floresan?

LED'lerimiz ve özel floresanlar tam spektrumlu ışık üretir. Ancak, LED'ler bitkiler, çevre ve cüzdanınız için daha iyidir.

  • LED'ler bitkileriniz için mükemmeldir. BGS Grow Light,  kökleri uyarır ve güçlendirir, fotosentezi arttırmak ve en yüksek büyümeyi sağlamak için iç mekan bitkilerinin titiz ihtiyaçlarını karşılamak için kalibre edilmiştir. Ayrıca çok az ısı yayarlar.
  • Başta biraz daha pahalı olsalar da, LED'ler süper verimlidir. Floresan ampullerden 20 kat daha uzun süre dayanırlar ve en az %50 daha az elektrik harcar.
  • Çevre dostudur. Floresanlar gibi civa içermez ve kırılmaz, bu nedenle daha az atık ve tehlike oluşturur.
  • Floresan ışıklar daha ekonomiktir ve iç mekan yetiştiricilikte(indoor growing) yeni iseniz veya sadece deneme yapıyorsanız iyi bir seçim olabilir.

Flamanlı akkor ampuller iç mekan büyümesi için kullanılmaz, çünkü çok fazla ısı yayarlar ve yumuşak yaprakları yakabilirler.

 

Merak ettiklerinizi aşağıda yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.