bitki yetiştirme lambaları ve teknik terimleri

Bitki Yetiştirme Lambaları ve Teknik Terimleri

Kapalı ortamda bitki yetiştirirken kullanılacak araç gereçlerin iyi seçilmesi gerekir. Bunun için yetiştireceğiniz bitkinin ihtiyaçlarına uygun ekipmanlar seçmelisiniz. Bitki yetiştirme lambalarını daha yakından tanımanızı sağlayacak bu yazımızda aşağıdaki başlıklara değineceğiz.

 

 İçindekiler:

 

Bitki Yetiştirme Lambaları Nedir?
Bitki Yetiştirme Lambaları Ne İçin Kullanılır ve Nasıl Seçilir?
Full Spectrum Bitki Yetiştirme Lambası Nedir?

Aydınlatma Teknik Terimleri:

  1. Watt Nedir?
  2. Lümen Nedir?
  3. PAR Nedir?
  4. PPFD Nedir?

Bitki Yetiştirme Lambaları Nedir? 

bitki yetiştirme lambası nedir ve nasıl kullanılır

Bitkilerin yetiştirilmesi için kullanılmakta olan tüm ekipmanlar içerisinde ve karşılanması gereken tüm doğal ortamlar içerisinde en önemli husus ışıktır. Işık bitkilerin yetiştirilmesinde ihtiyacı olan ışınların ve ısının alınmasını sağlayan ve bunun akabinde bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişmesine ve gelişim süreçlerini doğru bir şekilde tamamlamasına fayda etmekte olan en önemli etkendir.

Bitkilerin bulunmuş oldukları doğal ortamlar içerisinde Güneş sayesinde sağlamış oldukları ışıklar ile oluşturdukları gece gündüz döngüsünün yaratılması gerekmektedir. Bu gece gündüz döngüsü bitkilerin doğru miktarda ışığı topraklarında ve gövdelerinde bulundurmalarını sağlayarak fotosentezleriyle birlikte besin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılamalarına fayda etmektedir.

Gelişim evresinde 18 saat ışık alması gereken ve 8 saat karanlıkta kalması gereken bir bitki, çiçeklenme evresinde iken 12 saat ışık almalı ve 12 saat boyunca karanlıkta kalmalıdır. Yetiştirilmekte olan bitki için gerekli olan ışık döngüsünün ayarlanması adına kullanılan ve bu döngüyü doğal ortamlar içerisinde bulunur gibi karşılamaya fayda sağlayan araçlara bitki yetiştirme lambaları denmektedir.

Bitki yetiştirme lambaları bitkilerin ihtiyacı olan ışıkların ve karanlığın doğru bir süre ile birlikte yeteri kadar ısı ile karşılanmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan birçok donanımsal ve elektronik ekipman ile bu süreçlerin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasına fayda sağlayan araçlardır.

Kapalı ortamda bitki yetiştirmek için yapmakta olan kişilerin ya da firmaların yoğun olarak tercih etmekte olduğu bitki yetiştirme lambaları, bitkilerin doğal ve açık ortamlarda yetiştiriliyormuş gibi tüm besinlerini doğru bir şekilde karşılamalarına fayda sağlamakta olan elektronik bir sistemdir. Bu sistemler, içerisinde birçok donanımsal bileşen bulundurmakla birlikte bu bileşenleri aktif ve yoğun bir şekilde kullanarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu tüm süreçlerin ve ışıkların doğru şekilde karşılanmasını ve alınmasını sağlamaya fayda etmektedir.


Bitki Yetiştirme Lambaları Ne İçin Kullanılır ve Nasıl Seçilir?

 

led bitki yetiştirme lambaları ne için kullanılır ve nasıl çekilir

Bitki yetiştirme lambaları birçok farklı çeşitte ve birçok farklı bitki için süreçleri sağlayacak tarzda üretilmekte olan araçlardır. Bu yüzden bitki yetiştirme lambaları çeşitli boyutlarda fiyatlarda ve çeşitli tarzlarda piyasada mevcut olarak bulunmaktadır.

Bitkiler için doğru aydınlatmanın seçilmesi bitki yetiştirme lambalarının birçok çeşitte bulunması ile orantılı bir şekilde ilerlemekte olup bu sürece doğru karar verilmesi bitkinin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayacak en önemli husustur.

Bitki yetiştirme lambalarının kullanıldığı sağlıklı tüm süreçlerin sağlanması ve bitkilerin gerekli ışını alması için gerçekleştirilecek olan süreçlerde ürünü alacak olan kişilerin en merak ettikleri temel gerekliliklerin ne olduğunu şu şekilde kontrol edebilirsiniz;

  1. Bitki yetiştirme lambaları birçok farklı boyutta ve birçok farklı bitki için ayrı ayrı üretilmekte olan araçlardır. Ürününüz için uygun olan bitki yetiştirme lambasını kanopi alanınıza ve bitki türüne göre belirleyebilirsiniz.
  2. Bitki yetiştirme lambaları boyutlarına ve içerisinde kullanılmakta olan bileşenlere göre farklı kullanım ömürlerine sahip olmakta olan ürünlerdir. Yetiştireceğiniz bitkinin yaşam döngüsünü ve tekrar bu ürünü yetiştirip yetiştirmeyeceğinizi göz önünde bulundurarak ürününüzü kullanım ömürleri göz önünde bulundurmalısınız.
  3. Yetiştirmek istediğiniz bitkinin ihtiyacına uygun spectrum(nm) aralığında ışını ve yoğunluğu(μmol·J) kanopi alanınıza en verimli şekilde aktarılması en önemli unsurlardır.

Bitki yetiştirme lambaları alırken bunları göz önünde bulundurabilir ve ürünlerinizin kullanılacağı ve yetiştirileceği ortamlar adına gerekli olan bitki yetiştirme lambalarını bu şekilde belirleyerek tercih edebilirsiniz.


Full Spectrum Bitki Yetiştirme Lambası Nedir?

full spectrum led bitki yetiştirme lambası

Full spectrum bitki yetiştirme lambası, çıplak gözle görebildiğimiz ışınları ya da kızılötesi, doğal güneş ışığı gibi tüm spektrumları içermekte olan bir bitki yetiştirme lambası sistemidir.

Genel olarak bitki yetiştirecek kişiler tarafından tercih edilmekte olan HPS ışıkları yoğun bir sarı ışık ortaya koyarak yüksek bir ışıklandırma ortaya çıkarmaktadır. Bu durum ortaya fotosentezin çıkmasına yardımcı olmaktadır.

Full spektrum LED bitki yetiştirme lambaları ise bitkilerin bu süreci daha doğru ve daha sağlıklı bir şekilde tamamlamasına ve bitkilerin daha sağlıklı bir büyüme sürecine dahil olmasına fayda sağlayacak şekilde tasarlanmış olan araçlardır. Bu ürünler bitkilerin doğru şekilde yetiştirilmesine fayda sağlarken Bir nevi doğal güneş ışığından faydalanır gibi ısı ve ışın almalarını sağlamaya ve ihtiyaçları olan besinin ışık yoluyla karşılanmalarına yardımcı olmakta olan ışıklandırma sistemleridir.

Aydınlatma Teknik Terimleri

aydınlatma teknik terimleri par ppfd spectrum watt

Lambaları daha iyi tanıyarak karşılaştırma yapabilir ve bitkinize uygun ürünü seçebilirsiniz. Kısaca kanopi alanınıza uygun ışık dağılımı, spectrum(nm) aralığı ve yoğunluğu(μmol/J) sağlamalı.

Watt Nedir? 

watt nedir bitki yetiştirme lamba gücü

Watt, genel itibari ile elektrik gücü olarak kabul edilmektedir. Bitki yetiştirme lambası terimleri arasında kullanılmakta olan Watt kelimesi ise bitki yetiştirme lambalarının kullanmakta olduğu elektrik gücünün belirlenmesi ve bu gücün belirtilmesi için kullanılmaktadır. Watt kelimesi genel olarak elektrik ile ilgili olan her alanda olduğu kadar bitki yetiştirme lambaları için de oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü bitki yetiştirme lambası içerisinde kullanılmakta olan Watt, bu lambaların ürün özelliklerinde ışığın sahip olduğu güç kapasitesinin belirtilmesi için kullanılmaktadır. Ancak bitki yetiştirme aydınlatma sistemlerinin etkinliği, Watt ile aynı değildir. 

Kullanılmakta olan led çipler, bu çiçeklerin yoğunluğu, bitki yetiştirme lambaları içerisinde kullanılmakta olan optikler, mevcut olarak bulunması gereken ısı emiciler ve bitki yetiştirme lambaları için oldukça önemli olan ve tüm bu sistemlerin ana temeli olarak da kabul edilmekte olan sürücüler de dahil olmak üzere bu sistemlerde kullanılmakta olan tüm bileşenlerin ve tasarımların özel olarak belirlenmiş olan kalitesinin de etkilenmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden Watt oldukça önemli bir durumu simgelemekte olup elektrik gücünün yüksek olması bitkiler için kullanılacak olan bileşenlerin ve ekipmanların daha uzun ömürlü ve daha güçlü bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.


Lümen Nedir? 

lümen, lm nedir? bitki lambası teknik terimler

Lümen, bir ışık kaynağı tarafından yayılmakta olan spektrumun, her yöne yaymış olduğu toplam ışık miktarını gösteren ve bu tanımlamayı gerçekleştiren bir ölçü birimidir. Yani, lümen sayesinde yayılmakta olan toplam ışık miktarının ulaştığı alanlar bitki için besinin ve ışının karşılandığı alanlar olup oldukça önemli bir sürecin ihtiyacını karşılamaktadırlar.  

Lümen oldukça önemli bir rol oynamakta olan tanımdır. Çünkü bitkiler tarafından emilmekte olan ve yetişme süreçlerinin oldukça vazgeçilmez bir durumu olan maksimum ışık miktarının belirlenmesinde rol oynamaktadır. Bu maksimum ışık miktarının belirlenmesi bitkilerin istenilen şekilde ve istenilen canlılıkta sağlıklı bir şekilde yetişmesine olanak sağlamaktadır. Yani ışık miktarı lümenler sayesinde ne kadar doğru bir şekilde karşılanır ise bitkinin ihtiyacı olan tüm süreçler o kadar sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Lümenler, bitkilerin yeteri kadar ihtiyacı olan parlaklığı karşılayacak şekilde kullanılmakta olan ve bitkilerin ihtiyacı olan tüm yeterli parlaklığı etkili bir şekilde aktarmayı sağlayan araçlardır. Eğer lümenler ile parlaklık ayarlaması ve ışın aktarımı doğru bir şekilde karşılanmaz ise bitkinin sağlıklı ve doğru bir şekilde yetiştirilme süreci aksamış olacaktır ve sonuçlar istendiği şekilde olumlu olmayacaktır.

PAR Nedir?

par nedir fotosentetik aktif radyasyon

PAR, açılımı Photosynthetically Active Radiation olan bir kısaltma kelime öbeğidir. PPF, yani  ile aynı dalga boylarının kontrolü dahilinde hesaplanmaları sağlanmaktadır. 400 ile 700 nm. Olarak belirlenmiştir ve hesaplanmaları bu süreçler içerisinde yapılmaktadır. PAR, Türkçe karşılık olarak foto sentetik olarak aktif radyasyon olarak kabul edilmektedir. Yani bitkilerin fotosentezi için kullanmakta oldukları ışının derecesi ve yoğunluğu, PAR değeri olarak bilinmekte ve bu değer üzerinden ifade edilmektedir. 

Genel olarak PAR kısaltma adıyla kullanılmakta olan ve aslında foton ışınımı olarak bilinmekte olan bu metrik, bitkilerin yetiştirilme ve sağlıklı bir şekilde gelişime tabi tutulma sürecinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. PAR foton ışınımı, bitkilerin büyürken ihtiyacı olan ve etrafındaki bitki yetiştirme lambalarından tedarik etmiş olduğu büyüme ışığından aldığı ışığın olumlu bir sonuç doğru doğurmadığını ve doğru bir şekilde aktarılıp aktarılmadığını anlamanın ve en iyi şekilde bu süreci kontrol etmenin sağlanmasına yardımcı olan bir metriktir.

PAR sayesinde bitkilerin almış oldukları ışınların doğru olup olmadığı kontrol edilmekte ve gerekli hesaplamalar ile ayarlamalar bu süreçler dahilinde yoğun bir şekilde doğru adımlarla karşılanmaktadır. PAR, bitkilerin fotosentez sürecinde ihtiyaç duymuş oldukları güneş ışınlarını aldıkları yoğun süreçlerin sağlanması ve tıpkı güneş ile birlikte doğal ortamda fotosentez yapıyormuş gibi sağlıklı bir sentez işlemi gerçekleştirmesi için karşılanmakta olan süreçler olarak kabul edilmektedir. PAR değeri, bitkinin yetiştirileceği ortam için ve bitkinin sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmesi için oldukça önemlidir. 


PPFD Nedir?

ppfd ışık yoğunluğu density

PPFD, yabancı bir kelime öbeği olup açılımı Photosynthetic Photon Flux Density şeklindedir. Türkçe karşılık olarak foto sentetik foton akışı yoğunluğu olarak bilinmektedir. Bitkilerin kullanmakta olduğu ve bitkilerin yetiştirilmesi için oluşturulmuş ortamda kullanılan bitki yetiştirme lambalarından çıkmakta olan aktif bir foton yoğunluğu olarak kabul edilmektedir. Yani, yetiştirmekte olacağınız bitkilerin ihtiyacı olan ışık ne kadar fazla ise, PPFD’nin de o derece yoğun olması gerekmektedir.

PPFD’nin yoğun olması durumunda, bitkilerin ihtiyacı olan ışık miktarı ve ihtiyacı karşılanmaktadır. Yani güneşten ve açık hava koşullarından almış olduğu karşılayıcı besin ve foton miktarını karşılamak için tercih edilmektedir. Bu miktar ne kadar nötr şekilde karşılanır ve ihtiyacı olan süreçler ne kadar düzenli olarak tamamlanır ise bitki o kadar sağlıklı bir süreç içerisinde yetişmeye ve sağlıklı bir bitki hâlini almaya devam edecektir. 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.