Kendi meyvelerinizi, sebzelerinizi ve bitkilerinizi yetiştirmenin getirdiği bir gurur duygusu vardır. Başarılı hissetmenin yanı sıra, daha organik ve daha lezzetli yiyecekler yetiştirdiğinizi de biliyorsunuz. Ayrıca, gereksiz kimyasallarla toprağı kirletmediğiniz için çevresel etkinizi de azaltırsınız.
Tek bir sorun var: Başlamak zor olabilir.
Hangi bitki yetiştirme lambasını kullanmalısınız? Peki ya gübre? Hangi yetiştirme çadırının sizin için en iyisi olduğunu nasıl anlarsınız? Ve sıcaklık ve nem konusunda ne yapmalısınız!?
Bu kadar bilinmeyen oldukça hızlı bir şekilde ezici hale gelebilir. Yine de bunun sizi caydırmasına izin vermeyin. İlk kez yetiştiren birçok üretici, tam olarak nereden başlayacaklarını bilmiyor.
İşte bu nedenle, bitki yetiştirme ekipmanı için nihai kontrol listesi ile başlamanıza yardımcı olmak için buradayız!
Tüm bu forumlarda arama yapma, bitmek bilmeyen incelemeleri okuma veya ihtiyacınız olmayan ekipman satışı yapma konusunda endişelenmeyin. Bu kontrol listesi, ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olmanızı sağlayacaktır:
- Hasat kalite kontrolü
- Büyüme odanız için en iyi teçhizatı bulmak
- Bahçeciliğe olan ilginizi artırmak ve doğru zamanda başlamanıza yardımcı olmak
Öyleyse, ilk büyümenize başlarken göz önünde bulundurmanız gereken 9 önemli şeye bir göz atalım.
Bitki Yetiştirme Kabini
Herhangi bir şeyi bir araya getirmeden önce, bir bitki yetiştirme kabini mi kullanmak istediğinize yoksa sıfırdan bir yetiştirme odası mı inşa etmek istediğinize karar vermelisiniz.
Bitki yetiştirmeye başlamadan önce kendinize sormanız gereken ilk soru şudur: Bütün bu bitkileri nereye koyacağım? Yetiştirme odası mı, bodrum katı mı, dolap mı yoksa yetiştirme kabini mi kullanmak istediğinize karar vermelisiniz. Bitkilere bağlı olarak, bir dolapta büyütmek ideal olmayabilir. Durum buysa, yetiştirme odasına dönüştürülebilecek yedek bir odanız var mı?
- Kabinle birlikte önceden paketlenmiş bir yetiştirme odası satın almadığınız sürece, bir yetiştirme odası inşa etmek, bitki ışıklarınızı asmak için alanın tavanına delik açmanızı gerektirir.
- Ayrıca yetiştirme alanınızın etrafına çok sayıda yansıtıcı malzeme koymalısınız.
- Hem iklim hem de koku kontrolü için havalandırmayı en iyi şekilde nasıl birleştireceğinizi bulmanız gerekecek.
Öyleyse, odanızı veya dolabınızı yetiştirme alanına dönüştürmek istiyorsanız, işçiliğe için hazır olun.
Bitki Çadırı
Bir yetiştirme odası kurmaya harcanan yoğun işlerin çoğunu ortadan kaldırmayı tercih ediyorsanız, bir bitki yetiştirme kabini düşünmelisiniz.
Bir yetiştirme çadırı birkaç nedenden dolayı uygundur:
- Ekipmanınızı kurmak için çok fazla iş yapmanıza gerek yok.
- Yetiştirme çadırı, tüm bir oda kadar dış ortam koşullarına duyarlı değildir.
- Sıcaklık ve nem gibi çevresel koşullar üzerinde bir yetiştirme odasındakinden daha fazla kontrole sahipsiniz.
Yetiştirme çadırlarında önceden hazırlanmış egzoz delikleri, dahili yansıtıcı mylar ve kullanımı kolay ışıklı asma çubukları vardır. Tek yapmanız gereken çadırı evinizin herhangi bir yerine kurmak, yetiştirme ışıklarınızı ve diğer ekipmanları kurmaktır. Bitki yetiştirme ortamınız hazır.
Büyütme alanını ışıkla doldurmaya başlamadan önce, ışık sağlayacağınız gerçek alanı anlamak önemlidir. Işığa ihtiyaç duymayan alanları aydınlatmanın bir anlamı yoktur, bu nedenle iş için doğru ışıkları aldığınızdan emin olmak için yetiştirme odanızın boyutu ile kanopinizin boyutu arasındaki farkı bilmek önemlidir.
Bitki Yetiştirme Alanı ve Kanopi
Yetiştirme alanı, bitkilerinizin içinde büyüyeceği alanlar dahil, kullanacağınız alanın tamamıdır. Yetiştirme odanızın kanopisi, bitkilerinizin kullandığı özel alandır. Kısacası, kanopi, bitkilerinizin büyüdüğü alandır ve yetiştirme odası, etraflarındaki her şeydir.
Kapalı bir yetiştirme çadırında, yetiştirme alanının çoğu tipik olarak gölgeliktir. Bununla birlikte, yetiştirme odasının tamamında, gölgelik sadece bitkilerinizin oturduğu alandır.
İster büyük bir yetiştirme odası ister daha özel bir yetiştirme çadırı kullanıyor olun, tüm kanopinizin ışıkla kaplı olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Tüm bitkilerinize ulaşmak için yeterli ışık yoğunluğuna sahip değilseniz, iyi verim görmezsiniz.
Ek olarak, bitkilerinizle etkileşime geçmek için yeterli fiziksel alana sahip olmalısınız. Hareket etmek için yeterli alan olmadan, bitkilerinizi gerektiği gibi besleyemeyecek ve onlara bakamayacaksınız.
Ne kadar alana ihtiyacınız olduğunu anlamak için, gölgelik alanınızı ve uygun kapsama sağlamak için kaç watt ışığa ihtiyacınız olduğunu bulmak iyi bir fikirdir. Bu bizi kontrol listemizdeki bir sonraki adıma getiriyor...
Bitki Yetiştirme Lambaları

İster LED bitki yetiştirme lambaları, ister yüksek yoğunluklu deşarj ışıkları (HPS, MH ve CMH ışıklar gibi HID'ler) veya T5 bitki lambaları kullanmak isteyin, bitkileriniz bol miktarda iyi ışık olmadan büyüyemez. Başarılı bir bahçe için kaliteli yetiştirme ışıkları çok önemlidir. Bitkilerinizin sağlam büyümesi için güçlü, yoğun bir ışık kaynağına ihtiyacı vardır.
"Bu, en büyük ve en pahalı yetiştirme ışığı kurmam gerektiği anlamına geliyor, değil mi?" Aslında, durum bu olmak zorunda değil. Bunun yerine, gölgelik için en verimli büyütme ışığına yatırım yapın.
Yetiştirme lambalarını satın almadan önce, gölgeliğinizi kaplamak için gereken ışığın watt değerini hesaplamanız gerekir, bu iki aşamalı bir yaklaşımdır:
Bitkilerinizi büyütmek için kullanacağınız yetiştirme odanızın veya yetiştirme çadırınızın bir alanını belirleyin ve ardından bu alanın alanını (uzunluk x genişlik) alın. Alana sahip olduğunuzda, o alanı 3'e bölerek “0.33m2 / bitki” kuralını uygulayın. Bu size ışıkla örtmeniz gereken gölgelik boyutunu verecektir.
Bu alanı kaplamak için ihtiyacınız olan toplam watt miktarını hesaplayın. Bunu yapmak için, kanopi alanını alın ve ihtiyacınız olan watt / m2'yi elde etmek için 50 ila 75w'ye bölün - tatlı nokta 65w, ancak bitki ihtiyaçlarına bağlı olarak 50w veya 75w kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu sayıya sahip olduğunuzda, bitkileriniz için ışıklarınız dışında ihtiyacınız olan toplam watt'a sahip olursunuz.

HID bitki yetiştirme ışık kiti, LED ışıklı panel ve T5 floresan ışığı yetiştirme odanızın ihtiyaç duyduğu watt değerini hesapladıktan sonra, kullanmak istediğiniz ışık türünü bulmak isteyeceksiniz: HID, LED veya T5 lamba. Her birinin kendi artıları ve eksileri vardır, ancak işte dikkate alınması gereken bazı önemli faktörler:
HID'ler (HPS, MH ve CMH) size Güneş'in spektrumuna bitkilerin kesinlikle sevdiği diğer ışıklardan daha yakın bir ışık verirdi. Aynı zamanda, Güneş gibi çok sıcak çalışırlar. Bu, bu ışıkları yakarken biraz ısı kontrolü yapmanız gerekeceği anlamına gelir. Ve başlangıç maliyeti düşük gibi gözükse de yüksek elektrik tüketimi ve kolay arızalanmalarından dolayı uzun vadede daha fazla para harcamanıza neden olur.
LED bitki yetiştirme ışıkları size yetecek kadar yoğun bir spektrum sunar. Bu ışıklar, HID'lerin yapamadığı ultraviyole (UV) ve kızılötesi (IR) dalga boylarını uygular. Bu, tatları, kokuları ve kök üretimini artırmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, genel olarak daha az güç tüketir ve kullanım süreleri çok daha uzundur. Başlangıçta pahalı gibi gözükse de uzun vade de çok daha kârlıdır.
T5 floresan büyütme lambaları çok fazla ısı yaymaz ve yine de büyük verim sağlayabilir. Bununla birlikte, bu ışıklardan elde edeceğiniz verim, düşük yoğunluk nedeniyle daha hafif olacaktır. Dahası, 1000w aralığında bir şeye ihtiyacınız varsa, büyük ışıklar için çok fazla alana ihtiyacınız olacak. Zor durumda iseniz ve birden çok ışık için çok yeriniz varsa bunlar iyidir.
Hava Akışı - Egzoz, Giriş, Hava Sirkülasyonu
İçerideki eski havanızı ve ısınızı nereden atacağınızı ve nereden temiz temiz taze hava getireceğinizi bilmek önemlidir. Yetiştirme odanızda hareket eden sabit bir temiz hava akımına sahip olmak, çeşitli nedenlerden dolayı sağlıklı bir büyüme için önemlidir:
- Hava akışı, bayat havanın birikmesini önler. Yetiştirme odanızdaki bayat hava büyümeye zarar verebilir. Bunun nedeni, temiz hava eksikliğinin genellikle tıkalı stomaya yol açmasıdır - bunlar bir yaprağın CO2 almasına ve oksijen salmasına yardımcı olan gözenekleridir.
- Temiz hava, bodur büyümeyi önlemeye yardımcı olur. Yetiştirme odanızda yenilenen hava olmadan bitkileriniz için CO2 bulunmayabilir ve bu da büyümelerini durdurur.
- Hava akışı dalları güçlendirir. Kanopinizde güzel bir esinti, çiçekleri ve meyveleri tutmak için gövdeleri güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Güçlü dallar isteyeceksiniz, böylece büyümeye başladığında kolayca kopmasınlar.
- Hava sirkülasyonu, sıcaklık ve nem kontrolüne yardımcı olur. Yetiştirme odanızda dolaşan temiz hava ile sıcaklıkları ve nem seviyelerini doğru seviyede tutabilirsiniz, bu da uygun havalandırma olmadan neredeyse imkansızdır.
Bunu göz önünde bulundurarak, yetiştirme odanızda havalandırmayı çalıştırırken bilmeniz gereken birkaç nokta:
- Üstten Egzoz - Isı yükselir, bu nedenle yetiştirme odanızda üstte toplanan fazla ısıyı uygun kanal ve yardımcı fanlarla oradan dışarı çıkarmak önemlidir.
- Alttan Soğuk Hava Sağlayın - Yetiştirme odanızın veya yetiştirme çadırınızın mümkün olan en düşük noktasından taze, soğuk hava gelmelidir. Bunun için iyi yetiştirme odası fanları isteyeceksiniz - yetiştirme odanızın veya çadırınızın büyüklüğüne bağlı olarak, bir klima ünitesi bile düşünebilirsiniz.
- Kanopinizin altına ve üstüne en az 2 salınımlı sanı yönlendirin. Bu, havanın yapraklar arasında taşınmasına yardımcı olur ve kanopinizdeki hastalık ortamların oluşmasını önler.
- Aynı odadan hava almadığınızdan emin olun bayat havayı tükettiniz. Bu, "temiz" havanın amacını ortadan kaldırır ve bitkilerinize hiçbir faydası olmaz.
Unutmayın: Sürekli hava hareketi, güçlü dallara ve gövdelere yardımcı olur ve küf oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Taze, temiz hava bitkileriniz için beslenme ve ışıklar kadar önemlidir, bu nedenle iç mekan bahçenizin bol miktarda hava aldığından emin olun.
Çevre Kontrolü - Sıcaklık, Nem, Koku, CO2, Ses
Bitkilerinizin içinde büyüdüğü ortam, aldıkları besinler ve kullandıkları ışık kadar hayati önem taşır. Bu nedenle, bu ortamın bitkileriniz için ideal olmasını sağlamalısınız.
Sıcaklık ve Nem

Yetiştirme odanız düşük sıcaklıklara ve nem seviyelerine sahipse, durgun büyüme, stresli bitkiler, küf, zararlılar ve nihayetinde bitkinizin ölüm riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bitkilerinizin sağlıklı bir büyüme döngüsüne sahip olduğundan emin olmak için, yetiştirme alanınızın sıcaklığını ve nem seviyelerini ölçerek çevrenizi kontrol altında tutun.
Yetiştirme odanızdaki sıcaklıklar 18 ila 27 °C arasında olmalıdır. Bu arada, nem seviyeleri en yüksek yüzde 70'in üzerine çıkmamalıdır, Bahçenizin ortamı bu aralıkların dışındaysa, aşağıdaki sorunlarla karşılaşmanız olasıdır:
- Çok Yüksek Sıcaklıklar - Büyümenizdeki aşırı sıcaklıklar, hızlı su kaybı ve bozulmuş fotosentez anlamına gelir (bu, bitkilerinizin kendi kendilerini besleyemeyecekleri anlamına gelir). Ek olarak, yüksek sıcaklıklar beyaz, külleme ve küf için mükemmel ortamı yaratır.
- Çok Düşük Sıcaklıklar - Yetersiz besin emilimi ve yavaş / durgun büyüme, düşük sıcaklıklara sahip bir yetiştirme odasında yaygın etkilerdir. Bunun nedeni, bitkilerin bu tür ortamlarda besinleri bu kadar kolay parçalayamamasıdır. Üstelik, düşük sıcaklıklar bitkilerde küf oluşumuna neden olabilecek nem oluşumuna da neden olur.
- Yüksek Nem - Yetiştirme odanızdaki nem çok yüksekse bitkileriniz besin eksikliği, kök çürümesi, besin yanması ve besin kilitlenmesinden muzdarip olacaktır. Yüksek nem seviyeleri, çok ıslak veya nemli bir yetiştirme odası ortamı yaratacaktır.
- Düşük Nem - Düşük nem oranına sahip bir yetiştirme odası genellikle solmuş yapraklar, daha küçük / bodur bitkiler ve kıvrık yaprak anlamına gelir. Bu sorunlar estetik sorunlardan daha fazlasıdır - zayıf ve ölmekte olan bitkilerin belirtileridir. Ayrıca düşük nem, örümcekler için mükemmel ortamı yaratır.
Büyüme odanızın sıcaklık ve nemden etkilenen tüm yönlerini hesaba kattığınızda bunalmış olabilirsiniz. Neyse ki, bu seviyeleri izlemek ve kontrol etmek düşündüğünüzden çok daha basit. Aslında, doğru sıcaklık ve nem değerleri elde etmek için ihtiyacınız olan tek şey bir termo-higrometredir. Bir termo-higrometre, 24 saatlik bir süre içinde maksimum ve minimum sıcaklığı okuyabilir; bu, yetiştirme odası ortamınızdaki günlük değişiklikler hakkında iyi bir fikre sahip olacağınız anlamına gelir.
Not: Sıcaklık düşüşü, bitki ışıklarınızı kapattığınızda sıcaklıktaki düşüştür. Işıklar açık konumdan ışıklar kapalı konuma doğru sıcaklık düşüşü çok fazlaysa bitkilerinize engel olur ve muhtemelen onları da şok edersiniz. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkınızı 8 ºC civarında tutmak her zaman iyidir.
Koku ve Ses
Yetiştirdiğiniz bitkilere bağlı olarak, çiçeklenme aşamasına geldiklerinde daha güçlü kokular fark edebilirsiniz. Bu özellikle kişniş ve nane gibi bitkiler için geçerlidir. O güçlü, lezzetli kokuları sevseniz de çevrenizdekiler sevmeyebilir. Büyümeniz için koku kontrolü hayati önem taşıyorsa, bitkilerinizin kokusunu içeren havadaki parçacıkları temizlemeye yardımcı olacak bir karbon filtresi isteyeceksiniz.

Tamam, yetiştirme odanızdaki kokuların kontrolden çıkmasını önleyebilirsiniz. Sıradaki ne? Bir bahçeyi gürültülü olarak düşünmeyebilirsiniz, ancak bir yetiştirme çadırı kullandığınızda veya büyütme odasını kullandığınızda çok fazla ses duyacaksınız. Gürültü genellikle yüksek çıkışlı egzoz fanlarınızdan ve giriş fanlarınızdan gelir. Bunun nedeni, güçlü motorlarının yüksek hızlarda çalışmasıdır. Ne kadar çok fan kullanırsanız, o kadar fazla gürültü elde edersiniz, bu da başkaları için istenmeyen kokular kadar can sıkıcı olabilir.
Neyse ki, sesi oldukça azaltacak sessiz kanal tipi fanları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Tüm bitkiler aynı koşullarda yetişmez. Örneğin biber ile balkabağının çevresel ihtiyaçlarını bilmek istiyorsanız biraz araştırma yapmanız gerekecek. Sıcaklık ve nem seviyelerine bağlı olarak, ekipmanınızın sizin için herhangi bir programda çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu sadece bitkilerinizin sağlığına fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda paradan da tasarruf edebilirsiniz.
Ölçüm Cihazları - pH Metre, PPM Metre

Yetiştirme odanızın pH ve PPM seviyeleri, bitkilerinizi beslediğiniz besinler ve suda neler olduğunu gösterir. Belirli bir su kaynağının pH'ı suyun asitliği ve alkali seviyeleriyle ilgilidir. PPM (milyonda parça), oradaki minerallerin ve çözünür maddenin konsantrasyonuna atıfta bulunur. Basitçe ifade etmek gerekirse, pH, bitkilerinizin suyunun ne kadar asidik olduğunu size bildirir ve PPM, su kaynağınızda kaç tane fiziksel parçacık olduğunu size bildirir.
Bitkilerinizin her zaman optimum seviyelerde olduğundan emin olmak isteyeceksiniz - tıpkı bizim gibi, bitkileriniz beslendiklerini işleyemezse, hastalığa ve hatta bitki ölümüne yol açabilir. Birkaç nedenden dolayı pH ve PPM okumalarını bilmek önemlidir:
- Bitkilerinize çok fazla besin vermek istemezsiniz. Bitkilerinizi aşırı beslemek, besin yanıklarına, yaprakların sararmasına ve kararmasına ve solmaya neden olabilir.
- Bitkilerinizin zararlı asidik besin seviyeleri almadığından emin olmak istersiniz. Bunun bitki büyümesi üzerinde doğrudan etkisi vardır. İdeal olmayan asidik seviyeleri yetersiz beslenmeye ve zayıf büyümeye neden olabilir.
Bir pH metre ve PPM ölçer ile bitkilerinizin seviyelerini sıkı bir şekilde izleyin. Ve bitkilerinizin pH seviyelerinin büyük ölçüde arttığını veya azaldığını fark ederseniz, biraz pH Arttırma ve pH Düşürme çözeltilerini elinizin altında bulundurmanız her zaman iyidir.

Toprak Mı? Hidroponik (Topraksız) mi?

Kendi bitkilerinizi yetiştirmek için bir alan oluşturmaya başlamadan önce yanıtlanması gereken önemli bir soru daha var: Ne tür bir yetiştirme sistemi kullanacaksınız?
Bir yetiştirme sistemi seçmek, kullandığınız gübre türünü ve satın almanız gereken haşere önleme yöntemini de belirleyecektir:
- Toprak, kullanım kolaylığı nedeniyle yeni başlayanlar için harikadır. Toprak genellikle besinlerle harmanlanır, bu nedenle bitkinin genel ömrünün yaklaşık yarısı için beslenme oldukça kolaydır. Beslenme söz konusu olduğunda toprak oldukça bağışlayıcıdır, bu da bitkilerinizi topraksız sistemlerde olduğu kadar sık beslemeyeceğiniz anlamına gelir. Bununla birlikte, toprak bitkilerinin büyümesinin daha uzun süreceğini ve bitkilerinizle ilgili besin sorunlarının bu ortamda düzeltilmesinin daha zor olduğunu unutmayın.
- Hidroponik sistemler tamamen topraksızdır ve bitkilerinizi beslemek için yalnızca besinleri bir su rezervuarına karıştırmanızı gerektirir. Bu sistemler bitkilerinize ihtiyaç duydukları her türlü besini sağlayabilir. Bununla birlikte, bitkilerinizi yakından takip edemiyorsanız aşırı besleme ve kök çürümesinin meydana gelebileceğini unutmayın.

- Koko / perlit karışımları gibi Coco karışımları, damlama sistemi beslemesi için harikadır ve toprak ile hidroponik sistemler arasında bir yerdedir. Toprak gibi besin maddelerini emerler ama aynı zamanda bir hidro kurulum gibi bitkilerinizin köklerine hızla akarlar. Yine de bu sistemler gibi, dikkatli olmazsanız aşırı besleme, yetersiz besleme ve kök çürümesi meydana gelebilir.

Kısacası, toprak en az dikkat gerektiren en kolay seçenek. Hidroponik sistemler en fazla deneyim ve özeni gerektirir. Son olarak, hindistan cevizi karışımları topraktan biraz daha fazla dikkat gerektirir, ancak hidro kadar değil. Günün sonunda, seçtiğiniz ortamdan elde ettiğiniz kalite, büyük ölçüde emeğe bağlıdır; bu nedenle, sizin için en uygun olanı, programınızı ve yetiştirme hedeflerinizi seçin.
Elektrik Tüketimi
Yetiştirme odasında kendi bitkilerinizi yetiştirirseniz veya çadır kurarsanız ne kadar elektrik tüketeceksiniz?
Her şey, bitki yetiştirme lambalarınızın watt değerine, havalandırma fanlarınızın watt değerine, ekipmanınızın ne kadar süre çalışır durumda kalacağına ve yaşadığınız yerdeki elektrik maliyetine bağlıdır.
Örneğin, çiçeklenme aşamasında ışık programınız 12 saat açık ve 12 saat kapalı olacaktır. 600W bir ışık sistemi kullanıyorsanız, bu günde 12kwh (kilovat-saat), ayda yaklaşık 31 gün olacaktır. Bunun anlamı: 12kwh x 31 gün = o ışığı çalıştırmak için ayda 372kwh.
Birden fazla ışık kullanıyorsanız buna göre ayarlamayı unutmayın. Kullandığınız ve taktığınız tüm cihazları hesaba katmanız gerekir.
Büyüme odanızda kullanılan toplam kilovat-saat sayısına sahip olduğunuzda, bu sayıyı bölgenizin elektrik oranıyla çarpacaksınız. Bu sayı değişmekle birlikte, Türkiye'de ki ortalama elektrik oranı Ocak 2021 itibariyle kilovat saat başına 82 kuruştur.
Elektrik faturanızın biraz fazla olduğunu düşünüyorsanız, aylık elektrik faturanızı düşürmek için ipuçlarımızı ve püf noktalarımızı kontrol ettiğinizden emin olun.
Yeni Başlayanlar İçin Alışveriş Listesi
Işıkları, alanı, ortamı ve hatta bitki yetiştirme odanızın bilimini ilimini hesaba kattınız. Şimdi ekipmanınızı edinme ve yetiştirmeye hazırlanma zamanı.
Nihayet ekipmanınızı almaya hazır olduğunuzda dikkate almanız gereken birkaç faktör vardır. Başlamadan önce kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Uzun vadeli mi büyüyeceksiniz yoksa bu daha çok bir hobi projesi mi?
- İhtiyaç duyabileceğiniz her şeyi mi yoksa sadece asgari düzeyde mi istiyorsunuz?
- İstediğiniz tüm parçaları seçebilir misiniz, yoksa eksiksiz bir yetiştirme kiti mi tercih edersiniz?
- Bir yetiştirme odası inşa ediyorsanız, duvarlarınızı kaplayacak yansıtıcı mylar veya panda filmi gibi yansıtıcı malzemeler.
- Bunun yerine bir bitki yetiştirme çadırını tercih ediyorsanız, daha küçük bir çadır, orta boy bir çadır veya büyük bir yetiştirme çadırı arasında karar vermeniz gerekir.
- Kanopi alanınıza yeterli ve güvenilir bir ışık tercih etmelisiniz.
- Sıcaklık ve koku kontrolü için fan, filtre, hava kanalı ve sızdırmaz bant.
- Büyüme odanızın durumuna göz kulak olmak için bir termo-higrometre.
- Bitkilerinizin stabil olduğundan emin olmak için pH ve PPM ölçüm cihazları ve düzenleyiciler.
- Bitkilerinizin uygun şekilde beslenmesini sağlamak için besinler.
- Hidrolikle gidiyorsanız, ihtiyaçlarınız için doğru hidroponik sistemi seçmek isteyeceksiniz.
- Toprak, hindistan cevizi lifleri, kil çakılları veya taşyünü küpleri.
- Unutmayın, perliti toprağınıza ve hindistan cevizine de karıştırabilirsiniz.

Listenin sonuna geldik. Merak ettiklerinizi ve düşüncelerinizi yorumlara yazabilirsiniz. En kısa sürede cevaplıyoruz. Sağlıklı günler.
1 yorum
Kardeşim diline sağlık eline sağlık çok faydalı bilgiler aldım senden