az ışık seven 20 harika iç mekan bitkisi

Az Işık Seven 20 Harika İç Mekan Bitkisi 2022

  Pek çok bitki yetiştiricisi için bitkilerine yeterli ışığı ulaştırmak baş ağrısı olabilir. Çoğu bitki gelişim sürecinde yüksek miktarda ışığa ihtiyaç duyar. Ama merak etmeyin, evlerinizi showroomlara çevirmeden yetiştirebileceğiniz bitkiler de fazlasıyla mevcut.

 Güneşlenmeyi çok seven bitkiler yerine tercih edebileceğiniz, az ışıkla yetinebilen pek çok bitki var. Bu yazımızda sunacağımız bitkiler çok da aydınlık olmayan iç mekanlarınıza en iyi şekilde uyum sağlarlar ve başınızı ağrıtmazlar.

 İçindekiler:

 

  1. Pothos Bitkisi
  2. Kaynana Dili
  3. Kurdele Çiçeği
  4. Zeze Çiçeği
  5. Deve Tabanı - Filkulağı
  6. Dracaena Marginata
  7. Yelken Çiçeği
  8. Şans Bambusu (Lucky Bamboo)
  9. Bromeliads (Ananasgiller)
  10. Çin Herdemyeşili
  11. Dağ Palmiyesi
  12. Musa Beşiği
  13. Deve Tabanı/Salon Sarmaşığı (Philodendrons)
  14. Zebra Bitkisi
  15. Bird’s Nest Fern (Asplenium nidus)
  16. Calathea (Dua Çiçeği)
  17. Para Ağacı
  18. Queen Fern
  19. Difenbahya (Aptal Kamışı)
  20. Dökme Demir Bitkisi

 

 

Pothos Bitkisi

pothos bitkisi

Pothos Bitkisi az ışıklı ortamlara çok iyi uyum sağlayan bir bitkidir. Üzerine direkt olarak ışık gelmesini tolere edemeyebilir ancak zaten az ışıklı olan ortamlar için bu bir sorun teşkil etmeyecektir.

 Asma şeklinde yapraklara sahip Pothos bitkisi askılı sepetlerde harika gözükür. Kalp şeklindeki yaprakları ve yaprakların renk tonlarındaki çeşitlilik bu bitkiyi koyduğunuz ortamın atmosferini kesinlikle değiştirecektir. Pothos bitkileri bazı şartlarda 2-3 metreye hatta daha yüksek uzunluk değerlerine ulaşabilirler. Bu yüzden ortamınıza uygun bir boyutu koruyabilmek için zaman zaman budama yapmanız gerekebilir.

Kaynana Dili

kaynana dili

 Kaynanadili neredeyse bütün ışık opsiyonlarıyla iyi geçinebilir. Az ışıkta şikayet etmez, bol günışığına da hayır demezler. Yine de ideal olanı onları direkt olarak ışığa maruz bırakmadan aydınlık ortamda tutmanızdır.

 Uzun ve keskin biçimli yaprakları ile Kaynanadili bulunduğu ortama zarafet katar cinstendir. Kaynanadilini yetiştirmesi çok kolay olsa da fazla sulama konusunda dikkatli olmanız şarttır, çok cömert davranmanız halinde bitki kolayca ölebilir. Sulama alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz ve emici yönü kuvvetli bir toprak kullanmanız Kaynanadili için yeter de artar bile. Aynı zamanda Kaynanadilinin pek çok türü vardır; farklı renklere, desenlere ve şerit çizgilerine sahip bu türlerin her biri bir diğerinden daha görkemlidir.


Kurdele Çiçeği

kurdele çiçeği

 Evlere çok iyi uyum sağlayan bir başka seçenek ise Kurdele Çiçeğidir. Askılı sepetleriniz için harika bir seçim olacaktır çünkü bu çiçekler en fazla 90cm’e kadar büyüyebilirler.

 Uzun ve kamburlu, parlak yeşil renkteki yapraklarının harika gözükmesinin yanında Kurdele Çiçeği ortam şartları hakkında hiç seçici değildir, sahibine zorluk çıkarmaz. Loş odalar onun için bir problem değilse de üzerine direkt olarak gün ışığının isabet etmesini hoş karşılamayabilir. İyi drene edilmiş ve nemli bir toprak bu bitkinin vazgeçilmezidir, yine bile bazen sulamayı unutmanız ya da geciktirmeniz bu bitkiyi size küstürmeyecektir.

Zeze Çiçeği

zeze çiçeği

 Belki duymuşsunuzdur, Zeze Çiçeği için aynı zamanda ‘öldürülemez’ bir bitki denir. Elbette bu söz boşa söylenmedi; bu bitki müthiş dayanıklı ve sert bir bitkidir. Işıklandırma koşullarının yetersizliğinden de hiç gocunmaz. Biyolojik ismi  Zamioculcas zamiifolia olan bu bitki susuzluğa ve ihmalkarlığa fazlasıyla dirençlidir. Bu çiçek geniş, mumsuz ve pürüzsüz yapraklarıyla Güneş ışığını çok iyi yansıtır ve odanızı aydınlatır. Aynı zamanda çevresindeki havayı temizlemek konusunda da çok yeteneklidir, birkaç tanesini evinize yerleştirmeniz hiç fena olmaz. Tek dikkat etmeniz gereken nokta bu bitkinin zehirli yapraklarını kimsenin yemediğinden emin olmanızdır.

Başta da dediğimiz gibi Zeze Çiçeği hiç ilgi meraklısı değildir. Çok fazla uzamaz ve bakımı meşakkatli değildir. Sadece kök saldığı zaman saksısını değiştirmeniz yeterli olacaktır.

 

Deve Tabanı - Filkulağı

deve tabanı filkulağı

 Askılı saksılarda harika gözüken, asma yapraklı, hem bakımı kolay hem degörüntüsü güzel bir bitki daha! Deve Tabanı bitkisi aydınlığı sevse de az ışıkla da yetinebilir, sadece gelişimi biraz daha yavaş olur o kadar. Bu bitkinin tek ihtiyacı toprağını nemli tutmanız ve fazla sulamadan kaçınmanızdır. Fazla suladığınız takdirde kökünde çürümeler meydana gelebilir, bu da pek hoş karşılayacağınız bir durum değildir.

Dracaena Marginata

Dracaena Marginata

 Bu bitki çeşidi gölgeli bir mekanda maksimum gelişim gösterir, evinizde bu tarife uyan bir boşluk varsa dracaena marginata için ayırmayı düşünebilirsiniz. Aman Güneş ışığından uzak tutun, yaprakları çok hassastır ve hemen yanabilirler. Güneş ışığını tolere edemediği gibi dracaena marginatayı soğuk ortamlardan da uzak tutmanız şarttır. 10 C altındaki sıcaklıklar Dracaena Marginatanın yaşamına son verebilir.

Yelken Çiçeği

yelken çiçeği

 Hava temizleyici özelliklere sahip ve zarif görünüşlü beyaz yapraklarıyla şöhret olmuş Yelken Çiçeği eviniz için harika bir bitki tercihi olabilir. Sadece kolay yetiştirilmeleri değil, aynı zamanda az ışığa tahammül edebilmeleri de onları çok Güneş ışığı almayan odalar için popüler bir seçenek yapıyor. Yelken Çiçekleri aşırı sulamaya karşı hassastırlar, bu yüzden de bitkiyi suladığınız bir seferden diğerine kadar toprağın kuruduğundan emin olun. Aksi takdirde bu güzel bitkinin köklerinin çürümesine sebebiyet verebilirsiniz.

Şans Bambusu (Lucky Bamboo)

Şans Bambusu (Lucky Bamboo)

 Ev bitkilerinin belki de en serti olan Şans Bambusunun evlere şans getirdiği söylenir. Güçlü sap ve yaprakları ile tam bir darı bitkisini andıran şans bambusu süzülmüş, hafif bir Güneş ışığı alırsa bundan keyif alacaktır.


 Şans bambusunun fazla ağır olmasını önlemek için büyüdükçe budamalar ve düzeltmeler yapmanız gerekebilir. Şans bambusunun bir başka hassasiyeti de klorlu veya bakterili sulara karşı dirençli olmayışıdır. Böyle bir sulama işlemi bitkiyi öldürebilir.

Bromeliads (Ananasgiller)

Bromeliads (Ananasgiller)

 Ananasgiller; Orkidelere göre ev ortamında çok daha iyi gelişen, sıcaklık değişimlerine ve kuraklık şartlarına tolerans gösterebilen ve pek çok renk çeşidiyle evinize farklı bir hava katacak bitkilerdir. Ananasgillerin pek çok çeşidi üzerlerine direkt ışığın vurmadığı aydınlık ortamları tercih ederler, bazıları doğal Güneş ışığına da dayanıklıdır. Ortalama bir aydınlıkta, hatta az ışıklı mekanlarda bile gelişebilen ananasgiller de vardır.

Çin Herdemyeşili

Çin Herdemyeşili

 Her bahçıvanın hayali olan, evlerde tropikal bir hava estiren Çin Herdemyeşili bitkisinin çok basit ihtiyaçları vardır, aynı zamanda bu süs bitkisi için ortalama bir aydınlık yeterlidir. Mantarlarla veya kök çürümesiyle uğraşmamanız için suyu iyi emen bir toprak bu bitkiyi yetiştirirken çok önemlidir. Ilımlı bir sulama trendi izlediğinizden emin olmak bu bitkinin nemli topraktan dolayı çekeceği sıkıntıları önlemek için birincil önceliğiniz olmalıdır.


Ayrıca bu bitkinin yaprakları fazlasıyla toz çektiği için belirli aralıklarla bitkiyi yıkamanız veya nemli, yumuşak bir bezle yaprakları temizlemeniz gerekmektedir.

 

Dağ Palmiyesi

dağ palmiyesi

 Ev yetiştiriciliğinde yeni olanlar için çok iyi bir başlangıç seçeneği olan Dağ Palmiyesi sadece az ışıkla yetinmekle kalmıyor, aynı zamanda diğer ev bitkilerine nazaran soğuk ortamlara da adapte olabiliyor. Bu bitkiyle ilgileneceğim derken fazlasıyla gün ışığına maruz bırakmamaya ve aşırı sulamamaya dikkat edin. Kaş yaparken göz çıkarabilirsiniz. Bu bitki direkt olarak ışığa maruz kalmayı asla sevmez ancak dolaylı yoldan kendisine ulaşan, parlak ve filtrelenmiş bir ışık performansına yardımcı olabilir.

Musa Beşiği

Musa Beşiği


 Eğer süs bitkilerini pek sevmeyen bir tipseniz Musa Beşiği bu konu hakkındaki fikirlerinizi değiştirebilir. Yaprak dökmeyip daima diri kalan bu bitki yeşil ve mor renklerle bezenmiş yapraklarıyla tam bir sanat eseri niteliğindedir.


Musa Beşiği aynı zamanda sürdürülebilirlik açısından da akranlarını aşıyor; zamanı kısıtlı olan ya da bu işe yeni başlamış kimseler için çok bakım istemeyen, alınıp gocunmayan bu bitki çok iyi bir tercih olur.


 Bu bitkiyi aydınlık, doğrudan ışık almayan bir ortamda tutmanız onu epey memnun edecektir ama daha az aydınlık ortamlara da uyum sağlayabilir. Işığı azaltmanız yanlızca yapraklarının canlılığını düşürür o kadar.

Deve Tabanı/Salon Sarmaşığı (Philodendrons)

Deve TabanıSalon Sarmaşığı (Philodendrons)

Salon sarmaşıkları tırmanan ve tırmanmayan türleri ile karşımıza çıkıyor. İki türün de müthiş görüntüye sahip üyeleri bulunuyor. Salon sarmaşıklarınız sıcakla, nemle ve parlak ışıkla çok iyi geçinir ancak bazenleri gölgede kalması da gelişimlerine olumlu etki yapar.
 Tropikal bir bitki türü olduğu için nem bu bitkilerin olmazsa olmazıdır. Sıcaklık konusunda ise her türün kendine ait tercihleri bulunmaktadır, yine de hiçbir tür 12 - 13 derece altına düşülmesine tahammül edemeyecektir.

Zebra Bitkisi

zebra bitkisi

 Zebra bitkisinin geniş ve parlak yüzeyli, soluk damarlı yaprakları bu bitkiye pek sanatsal bir görüntü kazandırır. Zebra bitkisi de tropik bitkilerdendir, ayrıca çiçekleri de en az yaprakları kadar büyüleyicidir.

 Zebra bitkisinin çiçekleri yazın sonlarına, sonbahara doğru açar. 6 hafta kadar bir süre boyunca çiçeklerin parlak, altın sarısı bürgülerini izleme zevkini tadabilirsiniz. Her ne kadar filtrelenmiş ışıklara adapte olabilse de Zebra bitkisi ılıman iklimlerde yaşayanlar için zorlu bir seçenektir.

Zebra bitkisi kışı sağ salim geçirebilmek için sıcak, nemli ve bol besinli bir bakım sürecine ihtiyaç duyar. Eğer tecrübeli bir bahçıvan değilseniz ve bu bitkinin gereksinimlerini karşılayamayacaksanız bütçenizi daha iyi seçeneklere yönlendirmenizi tavsiye ediyoruz.

 

Bird’s Nest Fern (Asplenium nidus)

Bird’s Nest Fern (Asplenium nidus)

 Bu bitki türünün gür yeşillikli gövdesi 1.5 metre uzunluklara kadar çıkabilir. Aynı phalaenopsis orkideleri gibi bu bitkiler de epifit/üstbitken türlerdir, yani yetişmek için konak bir bitkiye ihtiyaç duyarlar.


 Bu bitkinin hassas yaprakları Güneş ışığına direkt maruz kaldıklarında kavrulmaya çok müsaittir. Bu yüzden de bitkinizi Güneş hasarından korumanın tek yolu ışığı filtrelemek ya da bitkiye dolaylı olarak ulaşmasını sağlamaktır. Bird’s Nest Fern’ininizin ani sıcaklık değişimlerine veya soğuk hava akımlarına maruz kalmadığından emin olmalısınız. Bu bitki için ideal sıcaklık tavsiyemiz 20-25C arasıdır.

Calathea (Dua Çiçeği)

Calathea (Dua Çiçeği)

 Dua çiçekleri çok mızmız ve seçici olarak bilinseler de bu özelliklerinin unutulmasını sağlayacak derecede güzel yaprak desenlerine ve renklere sahiptirler. Deve tabanı bitkisi ya da sarmaşıklar sizi heyecanlandırmıyorsa Dua çiçeği çiçek açmayan, sadece yeşillikten oluşan bitkiler hakkındaki fikrinizi kesinlikle değiştirecektir.


Ayrıca Dua çiçeği ışıkla hiç iyi geçinen bir tip değildir, eğer eviniz uygun bir ortam ihtiva ediyorsa 1-0 öndesiniz demektir. Sadece klorlu sudan ve kuraklıktan bitkinizi uzak tutun yeter.

Para Ağacı

para ağacı

 Şans (ve para!) getirdiğine inanılan bir bitki daha. Para ağacı aydınlık ortamları sevse de az ışıklı ortamlarda da yeterince iyi gelişebilir.
Bu bitkinin maksimum performans gösterebilmesi için orta-yüksek nem seviyesini korumalı, soğuk akımlara ve direkt olarak Güneş ışığına maruz kalmasından kaçınmalısınız. Aynı zamanda sıcak ve kuru bir hava da bu bitkinin sevmedikleri listesine dahil olabilir.
 Bir para ağacı yetiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli konular aşırı sulama, Güneş ışığına maruz kalma oranı ve haşere istilasıdır. Eh, her şeyin bir bedeli var!

Queen Fern

queen fern

 Balkonlara, cam pervazlarına ve raflara çok yakışan; gölgeleri seven ve evlere tropikal bir hava kazandıran Quenn Fern hem çok ışık istemez hem de ilgiye muhtaç olmadan yetişebilir.


Queen Fern bitkisi odanızın havasını temizler ve yetiştirilmeleri çok basittir. Yapmanız gereken tek şey kuru bir ortamdaysa onu biraz nemlendirmektir. Bunu da bir nemlendirici kullanarak ya da onu başka bitkilerin arasına koyarak sağlayabilirsiniz.

Difenbahya (Aptal Kamışı)

Difenbahya (Aptal Kamışı)

 Ne de çok ismi var! Aynı zamanda Leopar Zambağı olarak da bilinen bu bitki geniş yüzeyli, ortası beyaz kenarları yeşil yapraklarıyla dikkat çekiyor. Her ne kadar kış aylarında ışık görmekten hoşlansa da Aptal Kamışı için yetişme döneminde gölgeli ya da dolaylı yoldan aydınlatılmış bir ortam en iyisidir.


Difenbahyanın toprağını nemli tutmanız önemlidir. Çamur gibi olmasını da istemezsiniz, çöle dönmesini de. Toprağının tam bu ikisinin ortasında bir özellikte olması kökünün çürümesini önleyecektir.


 Maalesef bu bitki türü uzun vadede yetiştirmeye pek müsait olmayabilir çünkü soğuk cereyanlara ve ani sıcaklık değişimlerine asla dayanamaz. Yıllık olarak toprağı değiştirmeniz gerekiyor ancak burada önemli bir noktadan bahsedelim: toprağını değiştirirken bu bitkinin süte benzer görünümlü özsuyuna temas etmemeye dikkat edin, çünkü bu özsu ellerinizi tahriş edebilir. Toprağı değiştirirken eldiven giymeniz olası bir hasarı önleyecektir.

Dökme Demir Bitkisi

Dökme Demir Bitkisi

 Bu bitki için ”ölümsüz” tabiri sık kullanılır. Birileri bu bitkiyi kasten öldürmeye çalışmasa da diğer ev bitkilerine göre şartlara oldukça dayanıklı olması bu lakabın hakkını vermesini sağlıyor. Bu bitkiyi gölgelik bir alanda tutmanız ve direkt olarak Güneş ışığına maruz bırakmamanız önemlidir. Ayrıca aşırı sulama bu bitkinin zayıf noktasıdır denebilir.


Dökme Demir Bitkisi nem ve sıcaklık koşullarından pek etkilenmez, 7 - 30 C arası herhangi bir sıcaklıkta tutulabilir. Yıllık olarak toprağını değiştirmeniz ve bahar ve yaz aylarında gübrelemeniz gerekiyor. Sonbahar ve kış mevsimlerinde ise gübrelemeniz gerekmez.

Toparlayalım...
Eğer eviniz çok ışık almayan bir konumdaysa bahsettiğimiz bitkiler evinize canlılık katacaktır. Güneş ışığına muhtaç diğer bitkilerdense bu bitkileri seçebilirsiniz. Fark ettiğiniz üzere bu bitkilerin çoğu çiçek açmayan süs bitkileriydi. Süs bitkilerini sevmeseniz bile, listemizdeki bazı örnekleri gördüğünüz üzere, bu saydığımız çeşitler kesinlikle sıkıcı ve yavan durmuyor.
Aynı zamanda bu bitkilerin bir avantajı da çok basit uygulamalarla hayatta tutulabilmeleridir. Böylece usta bir bahçıvan olmasanız da evinizi güzelleştirebilmek gayet mümkün!

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.